Stof over Stof

Stof over Stof

Hoi!

Ik ben Marlien. Als textielexpert en modeontwerper met een affiniteit voor kinderkleding help ik Tugz betreffende deze onderwerpen. Op instagram gaven jullie in een pol aan meer te willen weten over wat er achter de schermen gebeurd, met name informatie over het gebruik van stoffen.

In dit blog mag ik jullie de basis vertellen over diverse stoffen die Tugz gebruikt of in de toekomst mee gaat werken. Waar komen ze vandaan? Wat zijn de kenmerken? Allerlei zaken waar je misschien niet snel aan denkt bij de aanschaf van een kledingstuk. Toch is het wel zo fijn om te weten waar een product van is gemaakt en waarmee je het kwetsbare huidje van je kleintje bedekt. Daarom een kleine stoomcursus ‘stoffenkennis’.

 

Katoen

Om te beginnen is er het bekende katoen: een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant komt. Het is ideaal om draden mee te spinnen, te weven en te verwerken in kleding. Dankzij zijn zachtheid is katoen bijzonder aangenaam om te dragen. Katoen heeft bovendien als kenmerk dat het luchtdoorlatend is, erg sterk is en niet snel slijt, waardoor het duurzaam in gebruik is. Doordat katoen een natuurlijk product is, is het wel minder kleurvast, kreukgevoeliger en krimpt het vaak na het wassen nog een klein beetje. Het productieproces van ‘gewoon’ katoen is niet zo milieuvriendelijk. Om de insecten te bestrijden bij de planten, worden veel pesticiden gebruikt. En bij de teelt van katoen veel water.

 

Biologisch katoen

Naast gewoon katoen is er ook biologisch katoen. Bij het productieproces van die stof worden veel natuurlijke middelen en feromonen (geurstoffen) gebruikt, die de schadelijke insecten vangen of juist wegjagen. De boeren zorgen bovendien voor ‘wisselteelt’, waardoor de bodem minder uitgeput raakt. De verbouw van biologisch katoen is over het algemeen beter voor de boeren; ze krijgen een eerlijkere prijs en werken in betere omstandigheden. Het katoen wat Tugz gebruikt draagt altijd het Oeko-Tex-keurmerk. Dit houdt in dat het vrij is van schadelijke chemicaliën en veilig is voor mensen. Hierbij wordt met allerlei factoren rekening gehouden, zowel bij de productie van de stof, bij de verf die gebruikt wordt als bij de vezels waarmee de stof is geweven. Als een stof het Oeko-Tex-keurmerk krijgt, dan bevat deze geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid dus. Bekijk de najaarscollectie voor al onze Oeko-tex gecertificeerde babykleertjes

 

Bamboe

Een andere stof die je straks tegen gaat komen in onze collectie is bamboe. Bamboe is een harde plant, iets tussen gras en een boom in. Bamboe zelf is een duurzaam materiaal, het is een grassoort dat ontzettend snel groeit en daarbij geen extra water nodig heeft, alleen maar heel veel zonlicht. Bamboe is een milieuvriendelijk materiaal en verwerkt tot textiel heeft het de volgende eigenschappen die het erg geliefd maakt om te dragen:

  • Door de holle structuur kan het veel vocht opnemen, wel 60% meer dan katoen
  • Bamboetextiel heeft een antibacteriële werking
  • Door de ronde structuur wordt bamboekleding heel soepel en superzacht
  • Bamboestof voelt in de zomer koel aan en in de winter warm

 

Linnen

De volgende stof die we tegen gaan komen (voorjaarscollectie '22), komt ook van een plant en wel de vlasplant. We hebben het hier over linnen, ook wel vlas of lijnwaard genoemd. Om linnen vezels te winnen, scheid je eerst de vezels van het stro door middel van een mechanisch proces. De lange vezels worden gebruikt in kleding, van de korte wordt touw gemaakt. Van de vlasplant wordt alles gebruikt. Van de zaden kun je olie maken voor verf, cosmetica en vloerbedekkingen. Het proces om linnen te maken, is milieuvriendelijk. Linnen heeft weinig water nodig en bij de productie wordt de gehele plant gebruikt!
De eigenschappen van linnen kleding? Het is sterk en duurzaam, voelt zacht en comfortabel aan tijdens het dragen en wordt zachter en sterker naarmate het meer gebruikt wordt. Linnen is ook vochtabsorberend het kan 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen, daarna gaat het pas vochtig aanvoelen.

 

Viscose

Van linnen ga ik door naar een volgende, luchtige stof: viscose, ook wel ‘rayon’ genoemd of ‘kunstzijde’. Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels of bamboepulp. Viscose is een half synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Nu noem ik het half synthetisch, omdat de verwerking tot de textielvezels van de viscosestof een chemisch proces is. Om van de kleine stukjes hout garen te maken, worden de houtvezels of bamboepulp opgelost, waardoor een stroperige vloeistof ontstaat: de viscose. Viscose heeft als fijne eigenschappen dat het slijtvast is, ademt en absorberend is als katoen. Viscose is net zo zacht, glanzend en huidvriendelijke als zijde. 

 

Polyester

Bij kinderkleding wil je niet snel denken aan kunstmatige stoffen als polyester. Polyester klinkt als plastic en niet ademend, maar het polyester van tegenwoordig is anders dan dat van jaren terug. Vaak is polyester verweven met een andere stof zoals bijvoorbeeld katoen, waardoor het meer ademt. Polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is het de meest gebruikte textielsoort. Daarbij is polyester kleurecht; het verkleurt niet snel door zonlicht of na vele wasbeurten. En doordat het zo’n sterke stof is, is het erg duurzaam.
Bij Tugz gebruiken we hier en daar wel polyester vanwege haar vormvaste eigenschap. Wel letten we er op dat we het zo min mogelijk gebruiken (laag percentage) en het alleen kiezen vanwege vormbehoud. Bij de Teddy-truitjes in de najaarscollectie is dit bijvoorbeeld het geval. Doordat ook deze stof het Oeko-tex-keurmerk draagt is de stof veilig en eerlijk.

 

Tot zover de blog. Hopelijk vonden jullie het leuk om de oorsprong en eigenschappen van enkele stofsoorten te lezen. En we horen het natuurlijk graag als je nieuwsgierig bent naar meer stoffeninformatie of andere onderwerpen over de babykledingwereld.

 

Liefs Marlien

 

 


Oudere blogpost Nieuwere blogpost

Laat een bericht achter

Leuk dat je een bericht achterlaat. Je bericht is ingediend en wordt zo spoedig mogelijk geplaatst. Bedankt!